Zleva Honza, Ivan, Jana a Ondra Husákovi.
Když Ivan Husák, dlouholetý starosta Zichovce, ukončil aktivní působení ve společnosti Linet, měl ve své hlavě plán, jak z rodné vísky vytvoří výstavní obec. Obec tehdy postrádala, mimo jiné, klasickou náves. Její projekt pojal tak, aby se do nového centra vešel, mimo kaple, obecního úřadu, společenského sálu, pensionu, obchodu a restaurace, také minipivovar. Jeho sen se naplnil v roce 2012, kdy zde bylo otevřeno nové Společenské centrum (dnes Nová náves), pochopitelně i s restauračním minipivovarem.
Vesnický pivovar měl být pro zichoveckého rodáka původně jen zábava, ale jak přičichl k tajům vaření piva, stalo se jeho malé hobby velkým koníčkem. Ivan Husák a jeho dva synové se pustili do práce a vydali se s pomocí kamarádů sládků do neprobádaných pivovarnických vod. První pivo uvařili v roce 2012 a od té doby výstav minipivovaru stále stoupá. Pěnivý produkt si získává nadšené příznivce, kteří do malé obce pořádají výpravy za pivem, jídlem a přátelskou atmosférou.
Zichovecké pívo má novou tvář
Areál „Nová náves“ byl v roce 2015 oceněn „Zlatou cihlou“, která je udělována příkladným a architektonicky výjimečným vesnickým stavbám. Moderní tvář vtiskl centru architekt Jaromír Veselák. Právě typické sedlové střechy se staly východiskem pro nový vizuální styl, pod který se podepsala pražská agentura Wellen. Značka má nyní zaregistrovaný nový název Rodinný pivovar ZICHOVEC a s ním související slogan TO PííííVO. Průčelí nové zichovecké kapličky se stalo základním tvarem nového loga. Barevnost přitom vychází ze zemitých tónů místní krajiny a čtyři použité barvy mají navíc i symbolickou hodnotu. „Jsme čtyři společníci, čtyři jsou i základní suroviny pro výrobu píva a dokonce čtyři barvy najdete i tehdy, když postavíte vedle sebe všechny typy píva, které vaříme,” zasměje se majitel pivovaru Ivan Husák a rázem několika loky zdolá malého Magora, jedno z piv produktové řady.
Novou tvář dostane také pivní sklo
Ivan Husák nenechává nic náhodě, často a rád se radí s odborníky a navazuje kontakty se zkušenými sládky. V současné době například řeší ve spolupráci s Ústavem průmyslového designu na Fakultě architektury při ČVUT Praha nové sklo pro pivovar. Chce také obnovit tradici chození pro pivo „do džbánku“, proto součástí zadání byl mimo klasického půllitru s uchem i dvoulitrový džbánek s patentním uzávěrem. Do tříkolové soutěže se přihlásil rekordní počet 80ti studentů 1. – 5. ročníku. V prvním kole bylo vybráno 13 semifinalistů, do druhého kola potom postoupí 3 návrhy, podle kterých bude vyroben skleněný prototyp. Teprve s načepovaným pivem bude rozhodnuto o absolutním vítězi, který obdrží finanční odměnu a podle jeho návrhu se bude vyrábět nové zichovecké sklo včetně zmíněného džbánku.
Moderní pivovar, tanky místo tanků
Minipivovar v Zichovci nyní jede na plnou kapacitu, a i tak těžko uspokojuje zájem místních hostů i hostinských z okolí. Naplánovali proto zásadní zvýšení výstavu až na 10.000 hl ročně a pro výrobu klasických výčepních piv a ležáků získali a zrekonstruovali nové prostory v Lounech, v bývalém areálu cvičné tankové střelnice. Místo tanků připravených ke cvičným střelbám se tu vyjímá 20 tanků pivních. Součástí pivovaru bude i podniková prodejna a na bývalé kontrolní věži již vzniká také vyhlídka, odkud se návštěvníci budou moci kochat pohledem na malebné kopce Českého středohoří. Nový pivovar bude disponovat moderními technologiemi a poloautomatickými stáčecími linkami na sudy a skleněné lahve. První pívo zde uvaří již v průběhu března.
V Zichovci výroba samozřejmě nekončí, naopak se zde uvolní kapacity pro vaření více druhů stále oblíbenějších pivních speciálů. „Máme mnoho plánů do budoucna, zkoušíme například piva, které dozrávají v použitých dubových sudech po destilátech a portském vínu,” prozrazuje za provoz a výrobu Ondřej Husák. Výrobu speciálů v Zichovci bude nově zajišťovat sládek Stanislav Bořek.
Pívobus - pojízdná hospůdka nejen pro Lounsko
Pívobus je první bus v Česku, který doveze pívo za těmi, jimž hospoda v obci chybí. „Inspirací nám byla pojízdná prodejna. Po pravdě, dobře nachlazené pívo takhle o víkendu dokáže chlapům chybět víc než třeba rohlíky,” dodává s úsměvem Jan Husák, který se v rodinném pivovaru stará především o obchod. Počítáme, že vyrazí již na jaře. Zichovečtí také plánují, že mimo pravidelné trasy se Pívobus objeví na gastronomických a pivních festivalech, nebo udělá radost pivní partě třeba jako pojízdná narozeninová hospůdka.
Libor Pošta
09. 03. 2016, 17:21
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
42.98%
Spíše ano
17.73%
Spíše ne
15.32%
V žádném případě
23.97%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01